A Glops (2010)A Glops
Estrena: 15 de juliol 2010 al Festival Stripart de Barcelona
planteja un monòleg a dues veus a ritme de poesia. Poemes acompanyats de moviments i sons que conviden a immergir-se en la poesia amorosa de Santiago Mora Soteras. Del diàleg entre el llenguatge poètic de la paraula, del so i del moviment improvisats es recreen dos estats emocionals d'una mateixa persona.

A Glops esta inspirat en una selecció de cinc poemes de Santiago Mora Soteras, amb els quals incorporo la paraula (la veu) en el meu treball de cos i moviment com a ballarina i improvisadora. Comparteixo aquesta peça amb diferents músics, amb els quals a més de facilitar l’espai sonor, es crea un diàleg instantani en escena. Una investigació sobre la dinàmica ballarí-músic, qüestionant i re definint la manera d'escoltar el moviment i de sentir el cos. 

Creació i interpretació: Helena Pellisé
Música en directe: Pablo Selnik
Disseny de llums: Llorenç Vendrell 
Tècnic: Guy Leon
Fotografies: Andrés Sunyer
Amb la col·laboració: Area, Espai de Dansa i Creació, Centre Cívic Guinardó i nunArt.
Poemes en ordre d'aparició: El primer vol, La nuesa, La cresta del plaer, Delit, A glops. 
Del llibre: Santiago Mora Soteras A Glops (Edició Viena, Barcelona 2003) ISBN: 978-84-8330-187-6 

Durada: 45 minuts
Agraïments a: Laura India Gallardo Mora, Santiago Mora Soteras, Mariona Castillo, Laia Noguera i Clofent, Ariel Zutel, Sergi Garcia, Sonia Klamburg i Víctor Turull.

 
ACTUACIONS

3-5.02.2011: Antic Teatre, Barcelona
14.10.2010: Festival de Teatre del Casc Antic, Barcelona
15.07.2010: Festival Stripart, Barcelona (ESTRENA)
20.03.2010: Mostra del treball en procés a nunArt, Barcelona 


IMATGESHelena Pellisé:

“Gràcies a aquest projecte d’investigació i creació he conegut en Pablo Selnik amb qui comparteixo una estètica i un mateix llenguatge improvisatiu, on improvisar no és devenir sense regles, sinó que és la descodificació de la pròpia experiència a través de codis construïts conjuntament. Així com l’interès de portar les nostres disciplines a llocs desconeguts i d’incorporar coneixements d’altres territoris –la música i la dansa-. Alguns dels elements que treballem són: silenci/pausa, desenvolupament del material mitjançant la repetició (ampliació, reducció, permutació), ritmes concrets/lliures, etc. 
En Pablo té una ment extraordinàriament oberta i una capacitat increïble d’incorporar aspectes innovadors en la seva música, qüestionant-la, transformant-la i fent-la evolucionar sense pors ni dubtes. Em meravella la manera com composa, allunyada de les convencions contemporànies, i transcendint el seu instrument jugant amb ell com objecte sonor. Mai abans havia escoltat uns paisatges sonors tan potents, tan precisos i tan pròxims a la meva manera de visualitzar l’espai, fent qüestionar i definint novament la meva manera d’escoltar el moviment i de sentir el meu cos. Compartir estudi i escenari amb en Pablo és un plaer, un privilegi i un gran aprenentatge que m’ajuda a re connectar-me amb la meva essència i a potenciar la meva creativitat."

Pablo Selnik:
 

“A Glops és un projecte que, per a mi, va molt més enllà d’una tasca multidisciplinar amb pretensions artístiques. Comença com una trobada gairebé fortuïta amb l’Helena Pellisé (ballarina de moviments tan preciosos com precisos i en un estat de cerca dels límits improvisatoris tan paral·lel al meu que per moments semblem una projecció un de l’altre), continua amb el repte comú de destruir els rols arquetípics i clixés en quant a la dinàmica ballarí- músic (i la cerca de la interacció no- evident, prescindint casi per complet de la comunicació visual, tot buscant interplay mitjançant altres sentits i percepcions més subtils) i acaba ves a saber on.
Tècnicament parlant, els elements en joc són nombrosos: us exclusiu de sons no convencionals i de-construcció de l’instrument en sí mateix, en contrast a l’ús de tècniques de disminució i retrogradació melòdica, barreja d’inspiració zen i minimalisme americà dels seixanta.
En resum, A Glops és una energia comú alhora que un repte (la reconversió d’un instrument eminentment melòdic com la flauta en un aparell textural, groove i sorollós alhora) però que en companyia del talent i la intuïció de l’Helena deixa de ser un repte per convertir-se en tota una experiència vivencial.”